torsdag, januar 29, 2009

Innsikt akkurat nå...


Jeg rakk å trene i bare 40 intensive minutter, og det var det verdt, sier Happy-Hansen.

onsdag, januar 28, 2009

Vi gratulerer Meijas onkel Tom...

...som ble Svartbelte-Hansen for tre år siden i dag, og som var oppe til ny gradering i helgen.

søndag, januar 25, 2009

På sengen...


...akkurat nå har jeg én fungerende kårde (värja), tre det kan bli noe av og to brukne, samt diverse annet nødvendig. Forresten, favorittvåpenet ligger klart i fektebagen.

fredag, januar 23, 2009

Zzzzzzzzzz....

...hva? Åja, zzzzzzzzzzzzzzzzzzznork...


Spøk til side, litt morsom var den, saken.

On a manly fredagsmysmission...


...til Flogsta for å kjøpe is. Happy!

OMFG 2

Her om dagen postet jeg et innlegg med tittelen OMFG. Det står som kjent for "Oh, My Fucking God", eller var det "Oh My Fucking God?". Nuvel. Et komma fra eller til.

Dagens OMFG gjelder regjeringens forslag til ny religionslov.

Jeg er enig med Roy Jakobsen: "Ethvert menneskeskapt tankesystem bør kunne underkastes kritikk, satire og hånlatter, for den saks skyld."

På den annen side, om lovforslaget går gjennom, bør det vel også gjelde Russel's Teapot, the Invisible Pink Unicorn og the Flying Spaghetti Monster.

Høl i hue!

1. Big Air i X-Games avgjort med SMS-dømming! What!?
Dom: Uverdig. Useriøst. Pinlig.

2. U2 anklages for coverplagiat. What!? En plagiator anklager.

3. The Colbert Report...
Høl i hue? You decide.

4. Skavlan må unnskylde etter Ari Behns utfall.

torsdag, januar 22, 2009

Språkets forfall

Den svenske professoren Lars-Gunnar Andersson er sakkyndig på radioprogrammet Språket. I følge ham bekjenner de fleste seg til en tro på at språket har utviklet seg fra starten av, og at det derfor stadig blir bedre og bedre. Samtidig er "folk flest" enige om at språket nå for tiden har blitt dårligere. Men når var det da på sitt høydepunkt? Lars-Gunnar tror at tiden for språkets høydepunkt er individuellt. For ham inntraff det da han tok eksamen. Da hadde han lært alle regler om å tale og skrive, og de stemte med omgivelsens meninger.

Det må være på den tiden Finn-Erik Vinje stivnet i sitt bisarre språk. Hans personlige meninger om navn er jo også aldeles forkvaklet.

Men med nye generasjoner, fortsetter Andersson, flyttes tidspunktet for språkets høydepunkt hele tiden framover i tiden. På den annen side så er det noen som mener at Gud skapte språket, og at det siden den gang har forfalt.

Kilde: Avigsidan, UNT.

Trivselsvekt

Denne posten kan ses i lys av den siste tidens krangel mellom Blondinbella, Gynning og Zytomierska..

De siste par årene har jeg veid meg både morgen og kveld, uten å tenke noe spesielt over det, og uten å spise noe for å verken gå opp eller ned i vekt. I romjula tastet jeg inn alle tallene i et regneark og fant ut at jeg har veid som jeg har følt meg - akkurat passe (lagom), med en trivselsvekt på 78-80 kg, med vekt på "trivsel".

Men hver januar kommer tiden for nyttårsforsetter og jeg har sett den ene annonsen etter den andre hvor man ved å følge noens enkle råd kan gå ned 0,5 kg i uka eller mer. Det tror jeg så gjerne at man kan, men hva så?

I følge viktklubb.se så er jeg "normalviktig" - det uttrykket liker jeg, jeg er viktig nok - og har en BMI på 24,8. Ja, det er mye muskler ;)Uansett, jeg tastet inn tallene i regnearket, og for moro skyld så la jeg inn et halvt kilo vekttap i uka, og fytterakkern! Det ble seende så grotesk ut på grafen, at jeg endret det til 20 gram om dagen i stedet for. Da ble måldatoen for 74,5 kg den 8. september.Gul strek: 2007. Mørkeblå strek: 2008. Rosa strek: 2009.

Det morsomste med hele greia var at viktklubb.se kun kan "hjelpe" meg "å bli av med 5 kg. til den 26/2 (om litt over en måned), selv om jeg tastet inn ønsket måldato 8/9, og de kunne tilby meg et "3 månaders abonnemang".

Hvorfor i alle dager skal folk betale for tre måneder, og råsulte seg for å gå ned fem kilo på noen uker, når de kan bruke pengene på å kose seg med øl og is og en langsommere vektnedgang hele sommeren?

Nei, folkens. Ikke la dere lure. Ta kontrollen over eget liv, ta fram vekta og skaff dere informasjon om din egen kropps naturlige svingninger gjennom lang tid, før dere finner på noe smart.

Kvinner er fritt vilt

Utredningen "Fra ord til handling" viser at 84 prosent av voldtektssakene blir henlagt, og 20-30 prosent frifinnes om det blir tatt ut tiltale, skriver Dagbladet i dag.

Det er langt igjen til vi kan kalle oss siviliserte.

Rett skal være rett...

Faktorenes orden er likegyldig, er noe jeg husker fra skolen, og i mange tilfeller stemmer det, men ikke når det gjelder edsavleggelse og plasseringen av ordet "faithfully".

Småpirk? Ja.
Riktig å avlegge eden på nytt? Ja, spesielt i konspirasjonens høyborg.

Hvem vet, om ikke Obama hadde gjort det, så hadde plutselig Bush vært president igjen inntil en ny nominasjonsprosess og valgkampanje hadde vært unnagjort...?!

Søkt? Ja.

onsdag, januar 21, 2009

Ann's Back!

I går kveld, etter fektingen, hentet jeg Ann på Arlanda. Det var et lumsk føre, men det var godt å få henne i hus.

"Ikke sjekk ihjel en god historie"

Se og Hør slår stort opp at Ari Behn, etter innspillingen av forrige ukes Skavlan i Stockholm, tok seg en tur på byen og angivelig flørtet med en svensk kvinne.

Sånt skaper selvfølgelig oppstyr, ikke en eventuell flørt, for det tilbakevises vistnok i Se og Hørs leder og i artikkelen, men oppslaget. Ari kaller det svinsk, og jeg er enig. Det er svinsk, men det er sånt "vi" (de) som kjøpere gjennom hele Se og Hørs eksistens har signalisert at vi ønsker. Salgstallene lyver ikke.

For mange år siden hørte jeg at en engelsk løssalgsavis solgte uhorvelig mye mer om prinsesse Diana var på forsiden. Derfor var hun på forsiden, og derfor skriver jeg om dette, og lenker til saken i VG.

Svart, lesbisk kvinne av muslimsk herkomst som president...

...i USA, det hadde vært stort, men dit er det langt. Inntil da får vi glede oss over at med Barack Obama tar USA et skritt ut av steinalderen.

Vi bør også takke George "The End Of An Error" Bush. Hvordan hadde verden sett ut uten Bush's "valgseier" da?

Uansett, hvor var du da Barack ble president? Jeg satt i stua med Meija på fanget. Forhåpentligvis er Barack fortsatt president når hun er 12,5 år, og verden et bedre sted for mange, mange fler.

Her er forøvrig talen fra 2004 hvor "verden oppdaget Barack".

tirsdag, januar 20, 2009

Ein, Zwei, Die!

Apropos snø, norsk film begynner å komme seg: Død snø.

Hvordan er været hos deg akkurat nå?

I går var det visst et snøkaos i Oslo, og det er ikke så mye bedre i dag. Brodern meldte at han lot bilen stå. I går snødde det litt i Uppsala, og Meija ville sykle etter dagis. Det fikk hun selvfølgelig lov til, og vi ble enige om at støttehjulene skal av til våren. Støttehjul er noe dritt.I dag er det overskyet og et par grader varmt utenfor kontorvinduet.

Hvordan er været hos deg, akkurat nå?

Shit som tiden flyr når man har det gøy!

Har levert Meija på dagis, fyrt opp i peisen og surfer litt før dagens innsats på kontoret begynner.
Første sak: Hvor er Ann?
Andre sak: Er det mulig å ha mer griseflaks enn disse to?
Tredje sak: Er det virkelig snart fire år siden vi var på Gotland sist?! Det føles kortere. Det må være fordi Gotland griper sjelen. Har man vært der, vil man for alltid lengte tilbake.

mandag, januar 19, 2009

Tallenes tale

Seertallene for Skavlans premiereprogram er inne, og han fikk 1 025 000 seere. Det er bra, sier de som vet sånt.

Det viktigste for meg er at jeg likte programmet, og at jeg kommer til å se det igjen. Programmet kan forøvrig sees på SVTs webside, som jeg gjorde, på grunn av at resten av familien ønsket å se Let's Dance.

Interessert i å være publikum på Skavlan? Se kompis-Mattes kommentar på Norsk på svensk TV for tider og kontaktinfo til Susanna. Kanskje vi sees blant "publiken"?

OMFG!

Om Britney mener "fuck me" eller ikke i teksten: "...all of the boys and all of the girls are beggin' to, If you seek Amy", er rimelig uinteressant...
...men at amerikanske radiostasjoner ikke vil spille låta på grunn av "sitt ansvar ovenfor offentligheten" er rett og slett fucked! Om det ordet virkelig er så farlig for amerikanere å høre, så har det landet store problemer... Vent litt... Åja... Akkurat...

"Alle er bedre enn på min tid"

Det sier Ingemar Stenmark i artikkelen "Stenmark håper Bjørndalen slår rekorden hans". Det gjør jeg også, men om det automatisk gjør Bjørndalen større i folks øyne enn Stenmark... Det tviler jeg på. Og det er ikke Bjørndalens feil. Da Stenmark herjet, stanset landet. Av naturlige grunner. Da var det bare et par TV-kanaler å se på, og helter ble allemannseie. Slik er det ikke i dag. Men Bjørndalen er uansett større enn stor.

Og når det gjelder en noe mer obskur sport, fallskjermhopping - og RW, som min gren en gang het - så avslutter jeg med å si som Stenmark: Alle er bedre enn på min tid.

Derfor var det stort å komme på 3. plass i SM 2008, uten trening.

Forøvrig er Craig Girard den største i den grenen, selv om min første helt het Eric Fradet.

Er trening uten et mål, trening uten mening?

Det var en gang, i de hine, hårde landslagsdager, at en kompis sa de bevingede ord: "En dag uten trening, er en dag uten mening."

Det er riktignok lenge siden jeg trente hver dag, men visheten i ordene består, og jeg er overbevist om at de aller fleste hadde blitt lykkeligere om de trente mer.

På torsdag var jeg på uppsalapisten, igjen. Jeg trives der. Fekting er utfordrende, motiverende og slitsomt, både fysisk og mentalt.

Allikevel var jeg skuffet på vei hjem. Hvorfor?

Jo, fordi jeg vil føle at jeg utvikler meg i takt med mine evner, og det synes jeg ikke at jeg gjør.

Riktignok klarer jeg å utvikle meg på egen hånd, og mot Jakob (vi kjørte en ekstratrening i går), men for å utvikle meg så fort som jeg fortjener, så ønsker jeg meg faste, ukentlige leksjoner, hvor unntaket er uken uten leksjon, ikke uken med leksjon.

Nye ideer kommer så og si alltid utenfra, og jeg er klar for ytre inputs.

Selv om jeg er over 40, så er jeg ikke feit og ferdig. Jeg har motivasjon, nysgjerrighet og en brennende iver etter å lære nye ting - noe jeg er sikker på gjelder mange andre "gamlinger" også.

Når det gjelder overskriften - "Er trening uten et mål, trening uten mening?" - så er svaret selvfølgelig nei. Å trene er bedre enn å ikke trene. På den annen side så tror ikke jeg at noen gjør noe som helst uten at det gavner dem selv. De har et mål, for uten et mål, så fins det ikke grunnlag for motivasjon.

Så hva er mitt mål med fektingen?

Å bli bedre. Enkelt og greit.

Konklusjonen blir automatisk at når jeg ikke blir bedre, så slutter jeg.

lørdag, januar 17, 2009

Lumske likheter

Som jeg skrev i posten nedenfor, så er det noen likheter mellom norsk og svensk som er så lumske at en samtale fort kan bli pussig. Glad ble jeg derfor da SVT har en side over lumske likheter.

Enda mer fornøyd ble jeg over at Skavlan innfridde alle forventninger, og at Ari "Det-finnes-bare-en" Behn ikke snakket alt for mye svensk.

Forøvrig legger jeg merke til at enkelte råder Skavlan og Behn til å snakke 100 % norsk. Det går jo ikke, av respekt, på grunn av de lumske likhetene i språkene våre.

Innimellom, når man ser at rullgardina går ned, så må man krydre språket med et mer forståelig ord for å komme videre, eller hur?

Sniglar på ögat: 5 av 5.

En annen lumsk likhet jeg la merke til, var Aris grå hår og svarte skjegg. Han er vel en pitta, han også, og jeg forstår godt at han har hatt problemer med å holde kjeft i årene som medlem av kongehuset.

fredag, januar 16, 2009

Norsk på svensk TV

I kveld er det duket for Skavlan på svensk TV - SVT1 kl. 2100.

Gjester er blant annet Göran Persson og Ari "Det-finnes-bare-en" Behn.

Uheldigvis krasjer sendetiden med Let's Dance, som er et favorittprogram i vårt svenske hjem. Jeg får vel spille inn Skavlan. Kanskje jeg til og med har en tom VHS et sted, eller en med noe uinteressant på?

Det eneste skåret i gleden er nordmenns iboende uevne til å forsøke seg på det svenske språket så fort man ser en svenske.

Storebrorkompleks?

Selv har jeg oppdaget at de aller fleste svensker forstår norsk, spesielt om vi snakker litt langsommere og gjerne slenger inn noen svenske ord her og der, som blant annet "utmaning" i stedet for "utfordring" (det ligner for mye på "utfodring"), og "gurka" i stedet for "agurk" ;)

Forresten, her er det på plass med en historie fra da Yngvar - en norsk kompis fra Halden som har bodd mange, mange år i Sverige - var på besøk i Oslo og en nordmann sa til ham: "Du snakker bra norsk til å være svensk."

tirsdag, januar 13, 2009

Utsikt akkurat nå...

En veldig viktig del av all trening, og arbeid, er å hvile, ta pauser og slappe av. Om så bare i fem minutter, når jeg føler meg som sterkest.

Jeg husker en gang for mange år siden, på et annet kontor. Jeg hadde jobbet superfokusert i flere timer, avsluttet en haug med arbeid, lente meg tilbake, la beina på bordet for å slappe av i to minutter. Akkurat da kom kontorsjefen og sa surt: Jaså, du har ikke noe å gjøre?!

Ting er ikke alltid som de ser ut...

mandag, januar 12, 2009

Sen søndagstrening

Det ble nesten to timer på søndag kveld med Jakob. Enda en bra trening. Vi gjorde som som vanlig med spisstrening fulgt av mann-mot-mann. Jeg synes dette er motiverende treninger, og merker at jeg har forbedret meg. Nå ønsker jeg meg jevnlig trening a la Petter (eller Sofie). Ti minutters leksjon, en gang i uken, hadde gjort underverker. Men det er kanskje bare en ønskedrøm?

søndag, januar 11, 2009

Ayurveda-testen

Ayurvedasiden jeg lenket til i posten nedenunder har visst vært nede noen timer, men jeg testet den akkurat nå, og den er oppe igjen. Her er linken direkte til quizen.

Akkurat nå...


...vasker Meija og jeg baderommet.

lørdag, januar 10, 2009

Too competitive? Who? Me?!

Forrige uke kom jeg til å lese en gammel utgave av Icas Buffé. Der sto det noe om ei dame som digga ayurveda. Nysgjerrig som jeg er, googlet jeg, fant ut mer og tok en online-test. Ta den du også.

I følge testen klassifiseres jeg, fysisk sett, som pitta - en av tre doshas. Det betyr blant mye annet at jeg blir gråhåret tidlig, er atletisk og er konkurranseinnstilt.

I tillegg har jeg en ubalanse i min pitta - jeg har et stort overskudd - og bør unngå for mye av det meste, som sol, konkurranser, alkohol, kaffe, sterkt krydret mat og sex.

Kort og godt, for mye av det meste er galt for meg.

Råd for å balansere min pitta, er blant annet å roe meg ned, spise kald mat (Juhuu! Is!), ha behagelige samtaler i skygge og ha stilletid. Jeg bør også ha noe fint å hvile øynene på, som en flott utsikt, blomster, kunst og fotturer i kjølig vær, samt drikke vann, men ikke for mye.

Det var kroppen.

Når det gjelder sjelslivet, er jeg tydeligvis i balanse. Her velger jeg å kopiere inn den engelske teksten:

"Hmmm. You appear to be perfectly balanced mentally between the three doshas. While this is possible, it's pretty rare. It is difficult to describe the characteristics of a true samdoshaja, a perfectly balanced person. But it is not too difficult to tell if that person has a Sattvic guna (psychic energy), a Rajasic guna, or a Tamasic guna. The first guna, Sattva, represents a condition of harmony with the universe. It is characterized by conscious awareness, pleasure, perceptiveness, wisdom, compassion, and lightness of being. This is the guna occupied by the saints and sages. It is the psychological state we should strive for. Your responses indicated that your current psychological state is Sattva. This is the state characterized by clarity of mind, lightness of being, intelligence, warmth, compassion, and a sense of purpose.".

Når det er sagt, påpekte testen at jeg har en ubalanse i vata-doshaen:

"You still have a slight imbalance of the Vata dosha, as indicated by the one or two answers you checked that fall into the Tamasic (really kind of bad) category."

Javel, da er det bare å fikse det, da...

PS. "The lowest state, the Tamas guna, is the state of inertia, darkness, heaviness, and resistance. It is in this state that we find delusion, lethargy, apathy, false knowledge, dullness, and stupidity."

Noen ord fra websiden: "When the three gunas are balanced, they keep the mind and body healthy. An imbalance, however, can produce mental and physical disorders.

Tamas is the state of mind dominated by density and inertia. An imbalance of Tamas causes apathy, lethargy, delusion, and drowsiness. In severe instances, these can turn to hate, vindictiveness, addiction, perversion, and other forms of self-destruction.
"

Som jeg sa, da er det bare å fikse det, da...

fredag, januar 09, 2009

Du bommer på 100 % av alle skudd du ikke skyter

2008-fektingen ble avsluttet med et hopp...
Fra Årets siste to treninger
...og 2009 ble innledet i går med en veldig bra treningsøkt mot Jonas, Filip og Linn.

Utover det, så har Ann blogget mer en på lenge, om blant annet en helt vanlig dag, toaveggen og stora händelser.

Overskriften er forøvrig et Wayne Gretzky sitat.

fredag, januar 02, 2009

torsdag, januar 01, 2009

En bra start på 2009

Etter en hyggelig nyttårsfeiring i Stockholm, kom vi oss etter hvert hjem utpå ettermiddagen, og Handyman-Hansen snekret ferdig Meijas seng. En bra avslutning på 2008 og en bra start på 2009.Nå ønsker hun seg deler til sitt nye Lundby Småland-dokkehus, under sengen.